HELKAMA VAHVISTAA ROOLIAAN KODINKONEKAUPASSA 

Helkama-yhtiöihin kuuluva Suomen Koneliike Oy on ostanut 31.8.2021 Suomen Kodinkonetukku Oy:n koko osakekannan. Kaupan myötä vuodesta 1905 toiminut perheyritys vahvistaa ja laajentaa yhtä tunnetuimmista liiketoiminnoistaan, kodinkonekauppaa.

 Suomen Kodinkonetukku Oy on Oulusta käsin koko maassa toimiva yrittäjäpohjainen maahantuoja ja tukkukauppa, joka on perustettu vuonna 1993. Vuonna 2016 Suomen Kodinkonetukku Oy solmi kodinkoneita koskevan lisenssisopimuksen Suomen Koneliike Oy:n kanssa Helkama-nimen käytöstä.

 ”On hienoa, että perinteikkäälle Helkama-kodinkoneiden kaupan jatkumolle löydettiin yhteinen tie. Kaksi suomalaista yritystä yhdistävät voimansa, mikä antaa vahvan pohjan tulevalle kehitystyölle”, Iris Helkama ja Seppo Jarva toteavat.

Suomen Kodinkonetukku Oy:n keskeinen tuoteryhmä on monipuolinen Helkama-kodinkonemallisto. Tavoitteena on laajentaa valikoimasta entistä laadukkaampi ja helppokäyttöinen, ympäristöystävällinen kokonaisuus suomalaisten tarpeisiin. Olemme kehittämässä palvelukonseptia, jossa tukeudumme tulevaisuudessakin maanlaajuiseen, hyvin toimivaan jälleenmyynti- ja huoltoverkostoon.

 Osakekaupalla ei ole vaikutusta henkilöstöön eikä asiakas- tai muihin liikesuhteisiin toiminnan jatkuessa nykyisellään.

 Lisätietoja antavat

Suomen Kodinkonetukku Oy, toimitusjohtaja Seppo Jarva 044 0828678

Suomen Koneliike Oy, hallituksen puheenjohtaja Iris Helkama 040 5507409

 Suomen Kodinkonetukku Oy www.kodinkonetukku.fi

Helkama-yhtiöt www.helkama.com

  

TAUSTAA

 

”Kodinkoneet kautta maan Helkamalta hankitaan” on mainoslause, jota Helkama käytti 1950-luvulta lähtien koneistaessaan suomalaiskoteja ensimmäisten joukossa. Helkamalla oli koko maan kattava oma myymäläverkosto. Maahan tuotiin muun muassa Fiat- ja Candy-jääkaappeja, Hoover-pesukoneita, Krups-pienkojeita ja General Electricin mallistoa sekä useita muitakin merkkejä. Malleja myös ostettiin teollisen tuotannon Suomessa aloittaneilta Rosenlewilta ja Upolta, kunnes 1960-luvulla päätettiin ryhtyä itse valmistamaan jääkaappeja, pakastimia ja liesiä. Mallistoa täydennettiin Helkama-merkkisillä tuontituotteilla kuten astiainpesukoneilla ja liesituulettimilla. 

Lumimies-kylmäkalusteet ja Helkama-kultaliedet tunnettiin aikanaan hauskoista musiikkia hyödyntävistä mainoksistaan ja jääkaapit iloisista perusväreistään. Teollinen muotoilija Eero Rislakin suunnittelemaa värikarttaa käytettiin myös Jopo-pyörissä. Katri-Helenan laulaessa 1980-luvulla melodiaa ”Kodinlinja Helkama” keittiön koneet olivat jo valkoisia. Helkaman luottosuunnittelijana toimi pitkään teollisen muotoilun professori Raimo Nikkanen ja sittemmin teollinen muotoilija Eljas Perheentupa. 

Forssassa toimi kylmäkalustetehdas Forste Oy (perustettu 1961, ostettu 1975) ja Norjassa A/C Grepa (perustettu 1929, ostettu 1988, myyty Candylle 2007). Helkama oli viimeinen Suomessa kodin jääkaappeja teollisesti valmistanut yritys. Sekin joutui 2008 luopumaan toiminnasta paikallisuuden hävitessä kilpailussa globaalisuudelle. 

Suomen Kodinkonetukku Oy perustettiin Pohjanmaa Oy:n kodinkoneyksikön pohjalle vuonna 1993. 

Aluksi toiminta keskittyi vahvasti kodinkoneiden tukkukauppaan ja erityisesti pienkoneisiin, mutta laajentui vuosien mittaan entistä enemmän oman maahantuonnin myötä suurten kodinkoneiden ja televisioiden maahantuontiin ja markkinointiin. 

 

Heti alusta alkaen on toiminta ollut valtakunnallista. Suomessa hoidettu varastointi ja logistiikka ovat olleet yksi menestyksen kivijalkoja. Virta on vienyt Kaarinasta Oulun kautta Toijalaan ja viimein nykyiseen toimintaympäristöön Sastamalaan. Vaikka tavarat ovat globaaleja, on toiminnassa korostettu vahvan suomalaisen yrittäjyyden ja kotimaisen toiminnallisuuden merkitystä. Pitkäaikainen yhteistyö alan jälleenmyyjien ja huoltoliikkeiden kanssa on kannatellut osapuolia läpi muuttuvan liiketoimintaympäristön.

 

Tuotemerkkejä ovat vuosien mittaan olleet muun muassa Indesit, Samsung, Fagor, Philips ja Braun, kunnes 2016 löydettiin yhteistyön alku Helkama-tuotemerkin käytöstä kodinkoneisiin. Luxor-televisioiden maahantuonti alkoi 2000-luvun alussa ja jatkuu edelleen.